Waarom elk kind piano zou moeten spelen

Muziek maken is iets magisch. Het moment waarop een kind voor het eerst zelf een liedje kan spelen, gebeurt er iets met dat kind. De ogen van de jongen of het meisje beginnen te stralen, en de ouders glimmen van trots. Je kunt muziek leren maken op allerlei instrumenten. Vaak wordt gekozen voor de klassieke akoestische piano, en dat is niet voor niks.

iPad opzij, instrument erbij

Veel mensen vinden het belangrijk om hun kind in contact te brengen met muziek. Ze zien het ontwikkelen van muzikaliteit als een waardevol onderdeel van de opvoeding. Daarom willen ze graag dat hun kind de iPad wat vaker opzij legt en in plaats daarvan een instrument leert bespelen.  

piano spelen voor kinderen

Niemand zal bestrijden dat het leren bespelen van een muziekinstrument goed is voor de ontwikkeling van een kind. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Wat doet muziek maken voor de ontwikkeling van een kind? En waarom is de piano hier zo’n geschikt instrument voor? 

Hersenen draaien op volle toeren

Als je piano speelt, draaien je hersenen op volle toeren. Je leest de noten, moet begrijpen wat er staat en die noten omzetten in klanken. Bij het spelen van de noten gebruik je alle tien je vingers, die zich onafhankelijk van elkaar moeten bewegen. Je oren controleren of de noten die je gelezen hebt kloppen met de klanken die je maakt. En dit gebeurt allemaal tegelijk. Kun je nagaan hoe hard je hersenen daarvoor moeten werken. 

Muziek spelen bevordert je intelligentie

Het is wetenschappelijk bewezen dat iets nieuws leren, dus ook piano leren spelen, een positief effect heeft op je hersenen. Bovendien hebben kinderen die een instrument bespelen een sterker verbonden linker- en rechter hersenhelft dan kinderen die dat niet doen. Die neuronale verbindingen zijn bepalend voor het intelligentieniveau! Piano spelen bevordert dus je IQ niveau. Dat gun je toch elk kind?

piano spelen G. Steinberg 

Positieve effecten van piano spelen

Er is veel onderzoek gedaan naar de positieve effecten van piano spelen bij kinderen. De lijst met voordelen is ongelofelijk: het verhoogt je inzicht op wiskundig vlak, je krijgt een beter abstractievermogen, kunt beter analytisch denken, krijgt een beter geheugen, kunt je beter focussen, het bevordert je empathisch vermogen en heeft een positief effect op je gemoedstoestand. Dat laatste is niet onbelangrijk, want uiteindelijk gaat het ook om plezier. En piano spelen is gewoon ontzettend leuk!

Keuzestress: welke piano?

Goed, inmiddels bent u overtuigd: uw kind moet zo snel mogelijk op pianoles! Maar u heeft nog geen piano. Welke piano moet u kiezen? U kunt kiezen voor een digitale piano, maar een akoestische piano is toch het allermooist. Hierin is echter zo ontzettend veel keus, dat u al gauw door de bomen het bos niet meer ziet. Geen paniek, wij van Bol Piano’s doen niets liever dan u adviseren. 

Goede deal: een Economy Steinberg

Op dit moment hebben we een erg geschikte piano voorradig: een piano van een topmerk, maar met een vriendelijk prijskaartje: de UP-123 uit de Economy serie van G. Steinberg, nu voor maar 3.490 Euro. Deze piano heeft een mooie volle klank, met diepe bassen en heldere ondertoon. Het model heeft een luxe klavierklep uit één stuk, iets wat je meestal alleen vindt bij piano’s van zo’n 10.000 Euro. Ook is de klep uitgerust met een comfortabele slow-fall (een klep-rem). 

De uitvoering is zwart hoogglans en afgewerkt met chroom beslag, wat een luxe uitstraling geeft. Daarmee zal deze piano ook als meubel niet misstaan in uw huis. Mocht u het prettig vinden dat uw kind geluidloos kan oefenen, dan is de piano uit te breiden met een BOLAN silent systeem (spelen met koptelefoon). 

 

 

G. Steinberg Piano

 

Een keertje uitproberen?

Wilt u een keer langskomen om deze piano of een van de andere piano’s die wij aanbieden in alle rust uit te proberen? U bent van harte welkom in een van onze showrooms. We hopen u binnenkort te mogen ontvangen!