Interview Kevin Vos - Bol Piano's Veenendaal

Al meer dan 6 jaar is Kevin Vos werkzaam bij Bol Piano’s. Vanaf het moment dat Kevin bij Bol naar binnen liep wist hij dat hij verder wilde gaan in de wereld van piano’s. Op zijn 14e is hij begonnen met piano spelen waarbij hij de eerst 5 jaar lessen heeft genomen. Hier leerde hij de basis en ontwikkelde zichzelf met akkoord basis en improvisatie. Omdat Kevin voornamelijk popmuziek speelt, kun je hier bijna alles mee. Omdat Kevin voornamelijk popmuziek speelt, is er een breed scala aan mogelijkheden binnen de pianowereld!

Wat maakt Bol Piano’s volgens jou bijzonder?

Het aanbod. Of je net begint met piano spelen of wereldberoemd concertpianist bent, BOL heeft alles staan. Van betaalbare starters-piano’s tot het top-segment.

Welk merk bij Bol Piano’s is jouw favoriet?

In het algemeen vind ik de vleugels van Steingraeber & Söhne het mooiste, maar blijft het Concert 8 model van C. Bechstein nog de mooiste piano in mijn ogen.

Wat vind jij het mooiste/is de mooiste associatie met pianomuziek en het spelen?

Muziek is gevoel. Met piano spelen kun je al je emoties verwerken. Het hangt er vanaf hoe je je voelt en wat of hoe je het speelt.

Wat maakt deze winkel locatie bijzonder?

BOL Veenendaal heeft als hoofdvestiging het grootste aanbod van alle pianowinkels in Europa. We hebben hier in elk mogelijk segment een piano of vleugel staan. Het belangrijkste bij het uitzoeken van een piano is te kunnen vergelijken. Dat maakt een keuze dan heel persoonlijk en kun je op je eigen smaak een piano vinden. Een geschikte piano kun je alleen op gevoel uitzoeken.

Van welke muzikant zou je nog graag of heb je al een pianoconcert bijgewoond?

Zelf ben ik een echte popmuzikant, alhoewel ik ook van klassiek houd. Ik heb recent Paul de Munnik van dichtbij op zijn vingers kunnen meekijken toen wij voor een concert van hem een Perzina vleugel leverde. Gezien hij wel één van de voorbeelden was waardoor ik piano wilde spelen, was dat wel erg gaaf.

Waarom kiest de klant voor Bol?

Klanten kiezen voor BOL deels voor het grote aanbod, maar ook de eerlijkheid. We proberen klanten geen piano’s te verkopen. Gezien je een piano uitkiest met het hart, op gevoel, kun je niets verkopen in mijn visie. Een klant kan zelf heel goed horen wat ze mooi vinden en wat het beste bij hen past. Hoogstens kunnen wij adviseren en een klant wegwijs maken in ons aanbod. Gezien we zo’n grote selectie hebben, en in elk segment ook veel vergelijk, kan een klant eigenlijk altijd slagen bij ons.

Wat maakt deze locatie zo bijzonder (locatie waar je werkt)?

Veenendaal is de hoofdvestiging van BOL. Hier hebben we van de merken die we verkopen ook echt elk model staan. We hebben 4 grote showrooms met alle soorten en maten piano’s en vleugels.

Waar komen de kopers vandaan?

Klanten komen vanuit heel Nederland en zelfs ruim daarbuiten. Gezien Veenendaal de grootste selectie van piano’s en vleugels heeft, kan het voor veel mensen de moeite waard zijn om van verder ook te komen.

Wat zijn jouw tips bij het komen van een (tweedehands) piano?

Het belangrijkste bij het vinden van een geschikte piano is gevoel. Je moet een klik hebben met een piano. Dat kan per persoon totaal anders zijn. Ook als je zelf nog niet of nauwelijks piano speelt, kun je nog steeds wel horen wat je mooi vindt klinken.

Welke piano zou je aanraden voor de beginnende speler?

Wanneer je begint te spelen adviseer ik om een degelijke piano te kopen, waar je jaren mee vooruit kunt. Hiermee heb je vaak meer plezier van de piano en kun je langer vooruit.

Wat zijn jouw tips voor het onderhouden van een piano?

Voor het onderhoud van een piano is regelmatig stemmen altijd erg belangrijk. Dit is belangrijk voor de levensduur en algehele staat van de piano. Ook de luchtvochtigheid is erg belangrijk. Voor een piano is doorgaans 40-60% een goede vochtigheid. Gezien piano’s altijd erg gevoelig zijn voor te veel vocht of droogte, is dit zeer belangrijk.

Aan welke kosten denk je bij een nieuwe piano?

Nieuwe piano’s bieden wij al aan vanaf € 3.490,- hiermee heb je een prachtige nieuwe G. Steinberg piano. Voor de wat gevorderde pianisten kan een Perzina of W. Hoffmann een goed instrument zijn. Deze variëren is prijs tussen € 5000- € 10.000,- De echte liefhebbers of professionals kunnen bij ons terecht voor topsegment. Bijvoorbeeld Bösendorfer, C. Bechstein of Steingraeber & Söhne.

Wat is het voordeel van een piano leasen?

Het is (vooral voor startende pianisten) fijn om te beginnen met het huren van een piano. Je kunt dan veilig een jaar een piano uitproberen, zonder deze meteen te kopen. Na 1 jaar huur kun je dan altijd de piano kopen, waarbij de betaalde huur volledig verrekend wordt.

Welke piano’s worden meer verkocht, een klassieke of een digitale?

Wellicht worden er wereldwijd meer digitale piano’s verkocht dan akoestische. Echter bij ons verreweg het meeste akoestische piano’s. Dit blijven wel de “echte” piano’s. Hoe mooi een digitale piano ook kan klinken, het zal het qua klank, touché en geluidsbeleving nooit halen bij een akoestische piano of vleugel.