Het begon als een plezierreis

In 2011 reisde Ron BOL naar Kenya samen met zijn vriend Rinus Maaskant. Rinus moest een prijs in ontvangst nemen als Chairman of the board of directors van een Microfinance bank aldaar . Ron reisde eigenlijk bedoeld als plezierreis omdat er een weekje Safari achteraan zou komen. Tijdens die reis ontmoette Ron een medewerkster van deze bank , Alice Mumbi, die eigenlijk het financiële bankwezen wilde verlaten en zo ontstond het gesprek over piano’s en de grote behoefte aan iets dat in Afrika/Kenia eigenlijk nog nauwelijks of niet bestond Een heuse winkel, alwaar een Keniase familie een echte akoestische piano kan kopen. De digitale piano is in Afrika overigens niet geheel onbekend en vooral de merken Yamaha, Casio zijn er goed vertegenwoordigd. Maar zoals bekend, bevredigt een digitaal geluid ons “akoestische lichaam” nauwelijks, niet, of slechts voor korte tijd, en verveelt die digitale klank ons onderbewustzijn al gauw en is de aanslag niet in staat om fijngevoelig onze motoriek via het toucher te preciseren in de uitdrukking van onze handen. Ons intelligente onderbewustzijn neemt namelijk waar dat digitale klank dus in werkelijkheid eigenlijk “stil”staat en slecht fotomomenten van klank zijn, die niet met elkaar een verbondenheid geven. (We bieden overigens wel ook in Afrika de gelegenheid om een zgn. Bolan Silentsysteem in te bouwen, waardoor met een koptelefoon gespeeld kan worden met toch het behoud van een juist piano toucher).

Inmiddels in Kenia

Inmiddels zijn we nu na dato 7 jaren verder en staan er inmiddels vele honderden piano’s bij gezinnen in Kenia. De grote uitdaging was dat de inkomens in Kenia erg laag zijn en de gemiddelde prijs van een piano erg hoog, vooral omdat er nauwelijks of geen aanbod was en alleen wat expats af en toe hun piano te koop aanboden tegen hoge prijzen. Inmiddels heeft BOL Piano’s daar een goede mouw aan weten te passen door de Keniase families een krediet te geven om d.m.v. maandelijkse deelbetalingen de piano te laten voldoen. Uiteraard klinkt zoiets risicovol. Echter het vertrouwen dat door BOL Africa aan de Keniaan gegeven werd, kwam ruimschoots in de vorm van orders terug en worden de deelbetalingen     nagenoeg perfect nagekomen. Veel van de piano’s die wij als BOL Piano’s inruilen op onze nieuwe piano’s die we in Nederland verkopen, vinden daardoor uiteindelijk hun weg naar Afrika waar de piano’s tegen kleine prijzen zeer worden gewaardeerd.

Veel piano's in scholen

De meeste piano’s belanden in scholen waar pianolessen worden georganiseerd en de scholen een ruime betaalfaciliteit krijgen toegemeten om zo vervolgens ervoor te zorg te dragen dat door de ouders ook weer een piano voor in huis ook aangekocht kan worden.

In hoge frequentie worden wekelijks zo’n 25 scholen bezocht, waar nog geen piano aanwezig is. Inmiddels wordt volop, ook in regeringskringen, erkend hoe belangrijk pianolessen zijn voor de ontwikkeling van het kind. Het bevordert namelijk in hoge mate het kruislings leren denken van onze beide hersenhelften “tussen hoog en laag” op het pianoklavier (horizontaal) en intrapsychisch (in ons hoofd, (verticaal )”tussen hoog en laag”. (Vergelijk de bladmuziek. ). De binnenwereld en de buitenwereld raken zo harmonisch op elkaar afgesteld en de nog zeer flexibele hersenen van de kinderen maken vele nieuwe hersenbanen/wegen en kruislingse verbindingen aan.

Oude maar ook nieuwe piano's

Zo is in het kort de kringloop rond om de duurzame veelal wat oudere piano’s een mooie plaats te bezorgen in gezinnen met een zeer beperkt budget, maar met mooie educatieve ontwikkelingsvooruitzichten om in een positieve spiraal te geraken. Ook nieuwe piano’s en vleugels worden verkocht . De verhouding tussen nieuwe piano’s en gebruikte piano’s is ongeveer 50/50. Over de ter beschikking gestelde financiële faciliteiten wordt geen rente berekend, terwijl die in Afrikaanse landen veelal juist torenhoog is. De piano’s worden in Nederland geheel nagezien voordat ze per container worden verscheept naar Afrika. Veel gezinnen in Nederland al waar voor de oude/occasion piano geen plaats meer is, stellen het zeer op prijs te weten dat de piano of vleugel die aan hen z’n diensten voldeed, hiermee bijdragen een nieuw muzikaal leven wordt gegeven door middel van hun oude piano in te ruilen voor een nieuwe of het instrument door BOL Piano’s voor een klein bedrag te laten aankopen.

BOL Africa is de alleen vertegenwoordiger van alle door BOL exclusief gevoerde piano en vleugel fabricaten w.o. C.Bechstein, Steingraeber & Söhne, W.Hoffmann, Perzina, G.Steinberg, Zimmermann. Ook veel door BOL gerestaureerde Yamaha en Kawai piano’s en vleugels vinden hun weg vanuit Europa daarheen.

Bekijk de website van BOL Africa: www.bolpianos.co.ke