Pianofeest met Martin Oei & Klara Würtz in het Concertgebouw

Voor deze aflevering in de serie pianofeesten gaan Martin Oei en Klára Würtz door de eeuwen heen; van Mozarts Sonate voor twee piano’s tot Milhauds Scaramouchebrengen ze een gevarieerd en divers programma waar het speelplezier vanaf spat.

Hier zullen zij op onze prachtige Bösendorfer 225 en C. Bechstein 234 vleugel spelen

Poster Pianofeest

Wegens ziekte is Martyn van den Hoek niet in staat vanmiddag op te treden. Hij wordt vervangen door de Hongaars-Nederlandse pianiste Klára Würtz, die net als Van den Hoek piano doceert aan het Utrechts Conservatorium.

Van Mozart tot Milhaud
Met als startpunt Mozarts Sonate voor twee piano’s, begeven Martin Oei en Klára Würtz zich daarna al snel buiten de klassieke paden. Würtz belandt met de Polonaise-fantaisie en de Barcarolle van Chopin in het hart van de romantische pianomuziek. Van daaruit gaat het met één been naar de twintigste eeuw in Schumanns Zes etudes, bewerkt door Debussy. Daarna is er geen houden meer aan: Martin Oei laat de toetsen dansen in de pianoversie van Stravinky’s Petroesjka. De pianisten besluiten de middag met het uitbundige Scaramouche van Darius Milhaud.

Martin Oei en Klára Würtz
Klára Würtz begon al op haar vijfde aan een internationale carrière als lid van het Hongaarse Radio & Televisie Kinderkoor. Ze studeerde aan de Franz Liszt-Academie in Boedapest en behaalde in de jaren tachtig diverse prijzen bij internationale concoursen. Inmiddels heeft ze wereldwijd op de grote podia opgetreden en een indrukwekkende reeks cd’s op haar naam gezet. In de jaren negentig vestigde ze zich in Nederland en vormde onder meer een vast pianotrio met violist Joan Berkhemer en celliste Nadia David. Martin Oei vormde de afgelopen zes jaren een vast duo met Daniel Wayenberg. Zij specialiseerden zich in pianoconcerten op twee vleugels en hun tournee met concerten van Rachmaninoff trok volle zalen. Met Würtz verkent Oei ook het pianoduo-repertoire aan weerszijden van de Romantiek.

PROGRAMMA

  • Mozart - Sonate in D, KV 448
  • Chopin - Polonaise-fantaisie in As, op. 61
  • Chopin - Barcarolle in Fis, op. 60
  • Debussy/Schumann - Zes etudes, op. 56
  • Stravinsky - Petroesjka
  • Milhaud - Scaramouche, op. 165b

Dit concert heeft een pauze